Töllsjöraketen Peter Karlsson och Björlandavallen

april 24, 2024 17:04:27 Sven-Göran Olsson

I torsdags den 18 april träffade vi Peter Karlsson på Björlandavallen. Vi tog oss med buss till Björlandavallen för att se på Nordens största och modernaste friidrottsarena, och samtidigt få lyssna till Peter Karlssons resa såväl idrottsligt som i professionen.

Väl framkomna till Björlandavallen tog sig sällskapet på 48 personer runt på arenan och studerade de olika delarna. Den ägs av Göteborgs stad som byggde den när Häckens arena byggdes om till en ren fotbollsarena. IF Kville fick vänta 15 år på sin arena, men bra blev det tillslut.

Arenan håller fulla internationella mått och Peter själv såg till att kurvorna fick extra stor radie, 40 m i stället för 36,5 m, för att vara så lättlöpta som möjligt. Där finn tre kastburar för slägga och diskus, fyra utkast för spjut, tre kulringar, fyra längdhoppsgropar, och tre stavhoppsställningar!

Arenan är hemmaarena för IF Kville där Peter Karlsson är klubbchef.  Arenan betraktas som en av Nordens modernaste friidrottsarenor. Den invigdes 2023 med pompa och ståt med Nationaldagsfesten och kommer nu i höst att vara en av två huvudarenor (den andra är anrika Slottsskogsvallen) under Veteran-VM i Göteborg.

Efter att Peter bjudit oss på fika tog han över i en konferenslokal genom att berätta om sin karriär. Peter var hela sin karriär trogen Alingsås IF Friidrott. Han var inte ett träningsfenomen förutom på sprintdistanser. Han tränade och tävlade endast på 60 och 100 m. Peters förste tränare var Bror Wiberg som lade grunden till det som sedan skulle komma. När han blev senior tog han hjälp av tränaren Steffen Fricke i Göteborg och Håkan Andersson i Sundsvall men behöll AIF som klubbadress.

När Peter beskrev sättet som en sprinter tränar på var det många som blev förvånade. Han tränade som mest 12 pass i veckan och sprang aldrig längre än 150-meter. Tung styrka ett pass i veckan. Peter delade in sin säsong i två 6-månderts-perioder. I varje sådan period blev det blott totalt 45 minuter snabb löpning (93% eller snabbare)! All annan löpning räknades som återhämtning.

För oss i AIHS var det en stor ära att få förvalta Garpenborgs Pokal, som innehades av den sprinter som hade svenska rekordet på 100 m. Pokalen inrättades av Christer Garpenborg som hade svenska rekordet 1976-1996 på 10.25. Peter tangerade detta 1994. Efter att Patrik Strenius slog det 1996 med 10.21 övertog han pokalen men bara för en några veckor då Peter slog det i Cottbus i Tyskland 9 juni 1996 med tiden 10.18. Sedan har han haft rekordet i 27 år till förra året då Henrik Larsson slog det med 10.13. Peter hämtade då pokalen hos oss och överlämnade den i Karlstad till Henrik Larsson vid GP-tävlingarna där. För mera info om Peters idrottskarriär se länk nedan.

Peter tillbringade 15 år i Kina där han hade stor framgång med företags-och ledarutveckling. Han hade uppdrag i flera globala förtag i Kina, men även t ex China Electric med 3 miljoner anställda. Men efter dessa år vände familjen åter till Sverige och Peter blev direkt kontaktad av tränare och friidrottsföreningar. IF Kville sökte en ny klubbchef då de ville fortsätta sin resa till att bli en av de större i Sverige efter att i stort sett ha försvunnit under en period.

Detta intresserade Peter med tanke på hans bakgrund i Kina och som friidrottare, han har nu lyft IF Kville till en position som är imponerande. De är definitivt nu en av de större ungdomsföreningarna och är på väg upp i seniornivå. Men säg den framgång som vara för evigt då Peter nu har nya mål och utmaningar framför sig i och med hans anställning som Klubbchef i MAI. Se länk nedan.

Peter Karlsson i Wikipedia

Peter Karlsson till MAI

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB