Mer historik

Alingsås har gett oss potatisen, det vet ju alla – men det är inte lika bekant att tennisfantomen Lennart Bergelin kommer från staden. Men det gör han – och det är inte småpotatis, det heller. Lennart Bergelin, bragdmedaljören. Han är född i Alingsås den 10 juni 1925. Han gick bort den 4 november 2008. Lennart inledde sin karriär i Alingsås TK, innan han som 15-åring flyttade till GLTK i Göteborg. Lennart vann 13 internationella segrar och var ett ankare i det svenska Davis Cup-laget i många år. Flerfaldig SM-vinnare.

Bragdguldet fick han 1950 efter en heroisk insats mot Australien i Davis Cup, där Lennart vann båda sina singlar. I en av matcherna (mot Frank Sedgman, världsettan) spelade Lennart barfota eftersom han tyckte att han då fick bättre fäste på det slippriga gräset.
Senare i tenniskarriären blev Lennart Davis Cup-kapten och personlig tränare åt en viss Björn Borg.

Alingsås kan också ståta med att ha fostrat Sveriges snabbaste man. Peter Karlsson, uppväxt i Töllsjö, tävlandes för Alingsås IF, satte svenskt rekord på 100 meter redan 1997 med 10,18. Ett rekord som står sig än i dag.

Johan Elmander är en annan svensk idrottare som vi alla känner till. Johan, som gått från plantskolan Holmalunds IF, rakt ut i proffslivet Blev till en given plats i den svenska landslagstruppen. Elmander är svensk mästare med Djurgården. Spelar i dag i engelska Bolton.

Elisabet Wahlander (som hette Nagy i efternamnunder sin aktiva karriär) var en kvinna som verkligen kunde kasta spjut. Hon har inte mindre än nio senior-SM och fyra junior-SM. Elisabet deltog också i 22 finnkamper.

Endurokillen Joachim Hedendahl tävlade för både MC Alingsås och Alingsås MCK. Joachim var i yppersta eliten i världen i flera år. Titta bara på den här fantastiska meritlistan: VM-guld i lag 1991, silver individuellt. Sju SM-titlar. Dessutom vann han Novemberkåsan tre gånger och i Gotland Grand National segrade han hela fem gånger. Ränneslättsloppet i Eksjö tog han hem sex gånger. Att Joachim Hedendahl är stor profil hemma i Alingsås är en självklarhet. Han har hedrats med Alingsås Tidnings pris (ATplaketten) för bästa idrottsprestation fyra gånger.

Bandy är efter fotbollen äldsta lagidrotten i Alingsås. Redan före 1921 spelades det bandy i organiserade former i staden. Alingsås IF var från starten det dominerande laget, men mest framgångsrikt blev Alingsås SK (som hette Ingelunds IF vid bildandet). ASK var bäst på 1940-talet då laget kvalade till Allsvenskan hela tre gånger – utan att lyckas. Mest klassiska uppställningen var laget från 1949.

Boxare då? Jovisst har Alingsås haft fina fighters. Tage Pagård är den främste med tre senior-SM-titlar. Tage är dessutom den enda alingsåsare som har tilldelats den åtråvärda KABOM-pokalen (1943).

Stellan Andersson är en annan som ska nämnas. Tio VM-guldmedaljer i bågskytte 1952, talar för sig självt.

Wivi Strandberg är Alingsås första kvinnliga svenska mästare. Wivi var simmerska och hon vann dubbla SM-guld i Stockholm 1937 (100 meter och 400 meter frisim).

Slutligen Christian Bäckman, hockeyliraren från S/A Hockey som vann OS-guld 2006. Christan lämnade Alingsås för Västra Frölunda och tog sedan klivet över Atlanten till St Louis Blues. Numera är han tillbaka i Frölunda.

Ja, som ni märker finns det annat än potatis som kommer från Alingsås.