Sportchefen i Sävehof, Jonathan Stenbäcken gästade Idrottscaféet

mars 22, 2024 16:03:56 Sven-Göran Olsson

Jonathan inledde med ett flertal sporter i unga år och då främst fotboll, innebandy och ishockey i Vårgårda, där han är uppvuxen. Det fanns ju inte så många i hans ålder som ägnade sig åt detta så han fick mestadels spela med och mot äldre ungdomar. Född 1988 spelade han för det mesta med 86’or vilket gjorde att han utvecklades snabbt. Som 13-15-åring spelade han dessutom i Sörhaga HC.

Efter hand blev det svårt att ägna sig åt flera sporter och när hans bror kom in på handbollens riksintag till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg blev detta även hans spår. Bland 60 sökande kom han in dit och som sin bror valde han Sävehof som handbollsklubb.  Men han lämnade inte helt ishockeyn och var t ex med i första gallringen till TV-pucken som 15-åring men kom inte vidare. Däremot kom han med i Sverige-kuppen som är motsvarigheten inom handboll och de blev trea. Nu blev det i stort sett omöjligt att ägna sig åt annat än handboll. Förutom studierna var det träning 8-9 pass i veckan samt dessutom 1-2 matcher. Jonathan kom med i Sävehofs A-ungdom och senare Juniorlaget. Jonathan fick nu uppleva det hårda klimat som kom i och med att det blev tuffare krav och många av hans kompisar slutade. Men han var alltid uttagen i laget och spelade mycket vilket stimulerade givetvis. De spelade bl a finalen i ungdoms-SM men förlorade mot GUIF. Detta tog Jonathan väldigt hårt men insåg att det bara var att gå vidare. Nu kom han med i A-laget där han som yngst i laget fick spela med storheter som Kim Andersson och Jonas Larholm. Detta ökade motivationen. År 2005 blev Sävehof ungdomsmästare samtidigt som de A-laget vann SM. I och med detta försvann Kim, Jonas och även Per Sandström till utlandet så Sävehof var tvungna att satsa på ungdomarna istället. Med en fast plats i A-laget som ungdom gjorde han debut mot AHK 2006 med Rustan Lundbäck som tränare. Detta är den tränare Jonathan uppskattade mest under sin karriär. Han gjorde landslags debut 2008 och var med i VM 2009 i Kroatien. Han var med i flera SM-finaler och var med och tog första SM-guldet 2009 mot Drott. Detta innebar mera betalt och mera träning men samtidigt intresse från utlandslag.

Första proffssejouren gick till Fukse Berlin men blev misslyckat då han i stort sett inte fick spela alls. Så han lämnade för Melsingen, där det även fanns 4 andra svenskar. Där fick han spela mycket. Han v ar 2 år i Melsingen då han fick ett fint erbjudande från IFK Kristianstad och flyttade dit. Där vann han SM-guld i en final mot AHK. Det blev sedan två raka SM-guld.

Karriären gick nu åter till Tyskland och Lenken, ett lag med endast 4 icke-tyskar bl a 2 svenskar. Där blev han kvar 2 år för att sedan hamna i Lembo.  Där hörde danska Skiern Handboll av sig och Jonathan med familj flyttade dit då de hade börjat fundera på att komma närmare Sverige. Han blev kvar 4 säsonger i Skiern och blev där danska mästare redan första året. Under de åren var han med i OS i Rio, det sämsta OS svensk handboll presterat.

Efter 4 säsonger i Skiern Handboll blev det åter till Sävehof med ett 3-årskontrakt. Men det blev bara ett spelår då han sedan tog över som Elitansvarig då de bl a vann Svenska Cupen. Numera är Jonathan sportchef i Sävehof.

Sammanfattningsvis fick Jonathan som aktiv uppleva 3 SM-guld och en vinst i Svenska Cupen.

Vi tackar Jonathan Stenbäcken för en mycket intressant föreläsning av sin uppväxt och karriär.

   

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB