Matchfixning var dagens ämne på Idrottscaféet

november 16, 2023 10:11:49 Sven-Göran Olsson

Gästföreläsare denna gång var journalisten Magnus Svennungsson som till vardags jobbar med Uppdrag granskning och betecknade sig lite skämtsamt som ”handelsresande i dålig stämning”. Ämnet för föreläsningen var matchfixning, en företeelse som är mycket mer utbredd än vad dagens publik kunde ana. Han visade på situationer med matchfixning i reportage han jobbat med men började med händelsen när Colombias back, Escobar, råkade göra självmål i VM-matchen mot USA och med det försvann ur turneringen. Escobar blev mördad efter hemkomsten till Colombia. Det var ett spelsyndikat som låg bakom mordet på honom.

Sedan gick Magnus över till svenska förhållanden med matchfixningar i division ett och två i fotboll. Stora summor pengar satsas av matchfixarna på matcher där spelare eller domare varit inblandade i påverkan av resultaten. Pengar som oftast kommit från narkotikamarknaden och satsats kontant i spel på matcher. Ett sätt att tvätta pengar.

Även allsvenskan har varit påverkad då vid ett tillfälle en match mellan blåvitt och AIK ställdes in pga att man misstänkte att det kunde gälla försök till matchfixning.

Inte bara fotbollen är drabbad och Magnus visade på ett exempel hur domaren mixtrade med matchprotokollet efter en match i basket i elitserien. Även i ishockey, tennis och handboll finns det oklarheter.

Då man numera inte kan spela på matcher med kontanter och man nu ändrat i lagstiftningen har spelandet på svenska spelsajter i stort upphört och i stället har spelet flyttats över till asiatiska sajter. Men likväl är det svenska matcher det spelas på och spelsajterna har rapportörer på matcherna som de har telefonkontakt med. 2015 spelades det i genomsnitt för 35 miljoner kronor per match i superettan så det är stora pengar det rör sig om och som tyvärr smutsar ner sporterna enligt Magnus. Föredraget avslutades med att publiken fick ställa frågor till Magnus och det dröjde en bra stund innan det var dags för Magnus att återgå till jobbet på SVT i Göteborg.

Vi tackar Magnus för ett mycket intressant och skrämmande föredrag. Han lägger sin själ i den grävande journalistiken med stor seriositet.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB