Robert Qvist på Idrottscaféet om fiskeläget i Mjörn

november 9, 2023 16:11:47 Sven-Göran Olsson

Vi hade i dag nöjet att ha Robert Qvist hos oss på Alingsås Idrottscafé. Robert driver Fiskekompaniet på Drottninggatan och jobbar heltid med fiske i olika former. Han sköter bl a fisketillsynen samt fiskevårdsfrämjande åtgärder på uppdrag av Fiskevårdsföreningen.

Dagen föreläsning blev en generell beskrivning av Mjörns fiskevård samt de fiskeförutsättningar som gäller. Mjörn, med ett största djup på ca 50 m, är en av landets mest fiskrika sjöar och är ”världskänd” som sådan Han har ett flertal besök varje år från alla världens hörn då han tar ut dem på fisketurer på Mjörn. Besökarna är helt lyriska av de fångster de får.

Han driver även en fiske skola för barn med god framgång. Hittills har ca 100 barn genomgått denna.

Enligt Robert har Mjörn aldrig varit bättre än nu för fiske. Men för att skydda fisken infördes för några år sedan fredning av Östadsviken under lekperioden. Det är främst abborre, gädda och gös som fiskas i Mjörn. Och då av den större storleken.

Abborren har aldrig varit mer lättfiskad än nu och den är stor. Som exempel nämnde Robert, att med ett gäng polska gäster i busväder på Mjörn fick de bl a upp 5 st abborrar över 40 cm. Bästa abborrfisket är i maj-oktober.

Gäddan är mera illa ute. De får inte lika lätt gädda nu som man fick förr. Troligen är de förändringar i predatorerna som är orsaken, dvs födan har förändrats. Det är för lite gädd-volym idag. Gäddor vandrar mycket och vandra alltid tillbaka till samma lekområde.

Gös är det bästa fisket i Mjörn och är ansedd som en av de bästa gös-sjöarna både i Sverige och utlandet. Minsta måttet för gös är 40 cm men Robert rekommenderar även att man inte tar gös större än 70 cm. Gösen vandrar till samma lekplatser och sedan tillbaka till där de kom ifrån. Den normala vistelse platsen är öppen sjö och då på stora djup. 30 meter är inte ovanligt. Det vanligaste fisket av gös är trollingfiske.

Robert skickade runt drag, som trodde inte fanns och i en storlek som man inte trodde fiskar skulle nappa på men så är det.

Vi tackar Robert för en uppdaterad och givande beskrivning av fiskeläget i Mjörn.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB