Peter Lorentzon på Idrottscaféet

mars 18, 2024 13:03:02 Sven-Göran Olsson

Skådespelaren Peter Lorentzon besökte Idrottscaféet torsdagen den 7 mars. Han är alingsåsare men har sitt arbetsfält över i stort sett hela Sverige.

Peter nämnde två personer från Alingsås, som har haft stor betydelse för hans val i livet, Christer Nääs och Anders Björkman.
Christer Nääs hjälpte alltid till att fixxa grejer till de kortfilmer de gjorde på fritiden, grejer som de själva inte kunde skaffa. Som av slutning på den skoltiden skrev de en pjäs om lärarna som också framfördes.
Anders Björkman var fritidsledare på Noltorps fritidsgård, där de gjorde kortfilmerna. De var så duktiga att de fick utbilda lärarna i mediateknik och långfilm. De fick även åka på kortfilmsfestivaler och träffade kollegor, vilket hade stor betydelse för deras utveckling.

Efter att ha gått Teaterhögskolan i Göteborg har han spelat på flera stora scener men även jobbat som regissör för flera TV-produktioner.

Idag ansvarar han för Regionteater Väst med teatersällskap i Uddevalla och Borås. I Borås ingår Danskompaniet med 10 skådespelare och 6 dansare. Han jobbar mycket mot gymnasieskolan för att få in teater i deras verksamhet.

Peter har tröttnat på den klassiska teatern med 6-8 veckors repetition och därefter lika föreställningar många månader. Han har istället gått över till det som kallas Devicing. Där har man inget manus utan det utvecklas av deltagarna själva. Här har Peter bl a jobbat med uppdrag för Stockholms Stadsteater. I detta arbete har hela tiden ingått att deltagarna skall utmana sina rädslor. Peter själv är extremt bollrädd och utifrån detta tog han kontakt med Mikael Franzén i AHK för att utmana denna rädsla. Under detta samarbete väcktes idén att sätta ”Världsrekord i Scenkonst”. Med klassiska texter men annorlunda koreografi skulle de samtidigt var fler på scen samtidigt än någonsin. Mikael Franzén gjorde koreografin med handboll som tema. Dert hela avslutades med ”Vägen till Estrad”, som sjungs på varje hemmamatch före matchen. Men här skulle spelarna dansa med en handboll i händerna, i stället för en partner. Peter har aldrig någonsin blivit så rörd av det utryck detta skapade.
Denna föreställning gjordes för ett antal nära åskådare på Estrad. Den finns på YouTube. Klicka på länken här: Handboll vs Teater på Estrad

Just nu sysslar Peter med en inspelning av barn-TV för att få barnen källkritiska i den sociala mediemiljö de lever med idag. Denna kommer i maj på SVT.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB