Peter Karlsson och Garpenborgs Pokal

juni 24, 2023 14:06:16 Sven-Göran Olsson

Peter Karlsson har nu hämtat Garpenborgs Pokal för överlämnande till Henrik Larsson.

För 27 år sedan erhöll Peter Karlsson Garpenborgs pokal då han i juni 1996 slog svenska rekordet på 100 m med tiden 10,18.

När Christer Garpenborg satte nytt svenskt rekord på 100 m med tiden 10,25 i Westwood i Kalifornien i juni 1976 tyckte han att det borde finnas ett vandringspris till den person som innehar det svenska rekordet på 100 m. Han skapade då Garpenborgs pokal.

Peter Karlsson tangerade 1994 Christers rekord på 10.25 men det slogs två år senare av Patrik Strenius med tiden 10.21 vid tävlingar i Madrid 1 juni så han övertog då Garpenborgs Pokal. Men det blev inte långvarigt då Peter Karlsson, Alingsås IF, en vecka senare, 9 juni, tog över pokalen med tiden 10,18 i tävlingar i Cottbus i Tyskland. Sedan dess har Peter haft den i sin ägo men den har förvaltats för hans räkning av Alingsås Idrottshistoriska Sällskap till dags datum.

Peter Karlsson blev dock av med rekordet i veckan till Henrik Larsson, IF Göta Karlstad. Henrik sprang på 10,17 i Åbo i Finland. Nu har Peter Karlsson hämtat pokalen i AIHS’s lokal på Norra Strömgatan för att under Folksam Grand Prix i Karlstad 5 juli överlämna den till Henrik Larsson. Detta rekord har tillsammans med några ytterligare svenska rekord under lång tid varit ett av de äldsta inom svensk friidrott.

Övrig prissamling för Peter Karlsson förvaltas även fortsättningsvis av AIHS och kan åtnjutas i lokalen på Norra Strömgatan.

Nedan tar Peter Karlsson emot Garpenborgs pokal av AIHS ordförande Kjell Johansson.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB