Patrik Westberg på Idrottscaféet

april 5, 2024 16:04:06 Sven-Göran Olsson

Denna gång var Patrik Westberg, sportkommentatorn, dagens gäst och föreläsare på Idrottskaféet. Patrik som är en mycket uppskattad idrottsreporter med rappa och informativa referat från fotbolls-, ishockey- och handbollsmatcher, började sitt anförande med att konstatera att han kände flera av åhörarna och själv haft en tid med AIF även om det var långt tillbaka.

Att få referera och kommentera sport har funnits högst på hans önskelista. Men då skolan inte fungerade för honom trodde han att en sådan karriär var omöjlig. Men via speaker på AHK:s matcher, sportintervjuer i Alingsås Närradio och speaker på Häckens matcher och Gothia Cup tog han kontakt med IMG som försåg olika media med sportkommentatorer och efter ett något annorlunda ”inträdesprov” hade han foten inne i branschen. Första stora jobbet var att referera från Taekwondotävlingarna i OS i Aten 2004. En sport han aldrig stött på tidigare och inte senare heller. Det var mycket inläsning inför det jobbet. Men det hela blev mycket lyckat och det blev sedan en fortsättning med fotboll, ishockey och handboll.

Inför ett referat är förberedelserna viktiga. Det gäller att sätta inledningen, ha en tydlig vinkel och rätt tonläge. På frågan om hans största upplevelse svarade Patrik att det var invigningen av den ombyggda Gamla Ullevi med matchen IFK Göteborg och Djurgården. Atmosfären var mycket speciell.

Patrik kom också in på de bekymmer han haft i livet. Har ibland haft svårt att avläsa omgivningen och mått dåligt tidvis. Bl.a genomgått en skilsmässa. Svaret på det dåliga måendet fick han strax före sin 50-årsdag då han fick diagnosen ADHD. Då förstod han varför det stundtals varit jobbigt och tagit mycket energi och kan nu öppet prata om sina problem. Livet har nu blivit enklare och något han på senaste tiden har tagit till sig är musiken. Han har börjat komponera texter och vi åhörare fick lyssna på en fin ballad med en hyllning till föräldrarna där Jakob Karlberg skrivit musiken. Framöver skall Patrik ut och föreläsa på skolor om ADHD.

Under en och en halv timme trollband Patrik publiken med inte bara en föreläsning utan egentligen två, livet som sportkommentator och livet med diagnosen ADHD. En mycket berikande stund var en av kommentarerna som fälldes efteråt. Patrik var mycket värd den tekopp Kent Holm överräckte.

 

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB