När glömskan blir en sjukdom, den sviktande hjärnan

februari 17, 2024 08:02:37 Sven-Göran Olsson

Detta var temat för dagens föredrag på idrottshistoriska kaféet. Pensionerade läkaren Brita Eklund höll ett viktigt och inspirerande föredrag om kognitiva sjukdomar, dvs sjukdomar som har med minnet att göra. Brita hänvisade till ett par TV-program som tagit upp detta, ”När jag inte längre minns” med skådespelaren Nina Gunkhe och Lennart Jäkhels ”Hålla samman”. För en del är det svårt att prata om detta jämfört med att prata om hjärtsjukdomar, men det har blivit lättare på senare tid.

Även yngre kan drabbas av denna typ av sjukdom. Brita berättade om de fyra vanligaste kognitiva sjukdomarna. Alzheimers sjukdom, Vaskulär sjukdom, Lewykroppssjukdom och Pannnlobssjukdom och hur de yttrar sig. Men inte bara detta utan även hur man arbetar med att lindra och bota. Mycket forskning pågår.

Brita pekade också på s.k. ”friskfaktorer”, vad som är viktigt för att ha kvar en god hälsa. Bra matvanor, fysisk aktivitet, sociala aktiviteter, sluta/ej röka och att kontrollera blodtrycket.

Det var mycket viktig information som Brita gav åhörarna som också hade många frågor som de fick besvarade.

Brita avslutade med att om du har glömt var du lagt bilnyckeln så är det okej, men om du inte kommer ihåg vad du skall använda den till, är det viktigt att du kollar upp din hälsa med din vårdcentral.

Brita avtackades av Kent Holm som överräckte tekoppen med Alingsåsmotiv. Detta var väldigt lämpligt då Brita föredrar te framför kaffe visade det sig vid fikat.

//Tommy Grapenholm

 

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB