Mera OS-historia

oktober 26, 2023 16:10:42 Sven-Göran Olsson

Tommy Grapenholm fick återigen träda in för att fortsätta sin historiska berättelse om OS från dåtid till modern tid. Detta då den ordinarie föreläsaren tyvärr dubbelbokat sig.

Tommy startade med OS i Lake Placid 1980. DEn stora profilen i detta OS blev Erik Heiden som vann alla 5 guldmedaljerna i skridsko. En fantastisk prestation väl i klass med Nils van der Pool.
För svensk del tog Ingemar Stenmark guld i både slalom och storslalom och Tomas Wassberg guld före Juha Mieto på 5-milen.

Vid OS i Moskva 1980 bojkottades dessa spel av USA och 4 ytterligare länder på grund av Rysslands invasion i Afghanistan. Det vi mest kommer ihåg är duellerna mellan Steve Owett och Sebastian Coe på 800 och 1500 m. Steve Owett tog guld på 800 m och brons på 1500 medan Sebastian Coe tog guld på 1500 m och silver på 800 m. Guldligan vann givetvis Ryssland med 80 guldmedaljer. Men det var en stor diskussion kring dopning.
Sverige tog två guld genom Bengt Baron på 100 m ryggsim samt Johan Hammerberg i fäktning.

Efter Tommys framförande visade Sven-Göran Olson vad som försiggick vid Greva Såg vid sekelskiftet 1900. Där fanns två bröder Gottfrid och Rickard Benjaminsson som på fritiden bedrev idrottslig verksamhet men då mest på lek givetvis. Till saken hör, att Gottfrid hade inhandlat en kamera (glasplåtar givetvis) och de fotograferade sin verksamhet. Det märkliga var , att hans kamera var försedd med slutare vilket var väldigt ovanligt vid den tiden. Han kontaktade även en fotograf i Göteborg för att lära sig mera om fotografering men hans besked var att han inte hade något att lära ut då han redan kunde allt.

Kopplingen till Tommys OS-historia är att Gottfrid hoppade stavhopp med granstör och en ställning med ribba gjord av träpinnar. Gottfrid hoppade på detta sätt 3,30 m högt. Detta var 1902. Vid OS 1904 vanns guldet på 3,40 m. Så Gottfrid hade varit en stor aspirant till Guldmedaljen. Men han tävlade ju aldrig. Dock fick Gottfrid tillfälle att vara åskådare vid OS-tävlingarna i Stockholm 10912.

Gottfrids fotograferande resulterade i 160 nu funna glasplåtar på Greva Såg. Dessa har digitaliserats av en släkting, Kajsa Hallhagen. Det hela visas f n på en fotoutställning på Vårgårda Bibliotek en bit in i november. Denna utställning är väl värt ett besök.

                 

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB