Maria Wingate på Idrottscaféet

september 19, 2023 16:09:57 Sven-Göran Olsson

Maria Wingate är en resvan kvinna som har besökt världsarv över alla kontinenter. Vid besöket på Idrottscaféet skojade hon till det med att hon på måndagen hade besökt Hjälmareds folkhögskola och kursen ”Vidgade vyer” och även där berättat om världsarven för ett hundratal kvinnor och undrat var männen fanns. Nu på idrottscaféet förstod hon var de finns. Dessutom startade hon sin föreläsning med att plocka av sig vackra plagg efter plagg från olika kulturer tills hon stannade vid ett vackert plagg från Indien.

Därefter tog Maria oss med på en jordenruntresa och berättade till bilder om världsarven bl.a terrakottaarmén i Kina, Angkor Vat i Kambodja, Abu Simbel i Egypten, Drottningholms slott m.fl.

Hon berättade att det nu finns 1100 världsarv varav 15 i Sverige. Inte bara platser och byggnader utses som världsarv utan även naturtyper som Alvaret på Gotland.

Det är UNESCO som utser världsarven och Maria avslutade med att betona vikten av världsarvens skydd och bevarande för framtiden. En kraftig applåd och en temugg med Alingsåsmotiv blev idrottscaféets tack för den inspirerande föreläsningen.

/Tommy Grapenholm

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB