Lasse Högman gästade höstens första Idrottscafé

september 7, 2023 16:09:49 Sven-Göran Olsson

Idag startade höstens Idrottscafé på Mjörnvallen. Som gästföreläsare hade vi Lasse Högman. Han har en bred erfarenhet från energibranschen, vilket han förmedlade till oss. Lasse gav oss ett antal värdefulla tips på hur man kan få ned energikostnaderna för sin fastighet eller lägenhet.

Eftersom 75-80 % av energiförbrukningen i en fastighet utgörs av uppvärmningen, så är det där man främst skall lägga krutet. Den mest lönsamma investeringen är att installera en luftvärmepump, dvs den som har en kompressordel utomhus och ett värmebatteri placerat inomhus. Med dagens energipriser tjänar man in den investering på under två år.

En luftvärmepump är givetvis bäst i en fastighet med öppen planlösning då det kan vara svårt att få den varma luften förflyttad genom korridorer, uppför trappor och till separat rum. Då finns å andra sidan det som kallas för värmeförflyttare, som genom en väggkanal flyttar luften från innedelen till ett separat rum. Med denna metod kan man förflytta upp till 100 m3 luft per timma till detta rum.
Skall man få upp värmen till andra våningen finns det som kallas för omvänd värmeförflyttare. En patenterad lösning där man genom ett golvgaller upp till andra våningen får värmen förflyttad dit. Utrustningen kostar 3000 kr och drar 3 Watt.

Utöver detta så är några ytterligare tunga förbrukare som det är värt att satsa på:

  • Torktumlaren är en stor förbrukare och ersätts lämpligen med en Värmepumps-torktumlare.
  • Varmvattnet är också en tung förbrukare och i dag finns varmvattenberedare som bygger på värmepumpstekniken. Kallas också för värmepumps-varmvattenberedare.
  • Stäng av golvvärme och handdukstorkar. Dessa drar mycket energi då de är på hela dygnet.

Sedan 3 juli 2023 finns ett bidrag på 50 % för installation av en luftvärmepump om man samtidigt sätter in en värmepumps-varmvattenberedare. Ett typiskt exempel kostar ca 55 000 kr. Med 50 % bidrag betalar man således bara 27 500 kr med en kraftfull energibesparing som följd.

I den mindre skalan framhöll Lasse utbyte av gamla glödlampor till LED-lampor (90 % besparing) och även gamla kyl/frys (80 % besparing) till nya.

Mötesdeltagarna var väldigt intresserade av Lasses information så det blev mycket frågor.
Tack Lasse för en mycket intressant lärostund.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB