Kommunpolis Lotta Jofjord ber oss vara vaksamma

november 25, 2023 17:11:18 Sven-Göran Olsson

Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås, besökte Idrottscaféet 23 november. Hon var inbjuden för att lära oss mera om olika typer av bedrägerier och annat lurendrejeri. Lotta tog upp ter olika typer av bedrägerier nämligen Investerings-, Romans- och Befogenhetsbedrägerier. De två första är tydligt vad det rör sig om och det vi ofta hör talas om. Inom gruppen Befogenhetsbedrägerier är det främst Vishing, Voice Phishing, som idag är en av de vanligaste. Ibland är detta även förenat med fysiskt besök i bostaden. Det kallas då för Fishing.

Lotta varnade speciellt för falska SMS från banken om att ditt BankId behöver förnyas. Brukar banken skicka SMS? Nej, aldrig.

Lotta tog upp några saker att tänka på:

  • Godkänn aldrig något direkt på telefon utan be dem ringa upp senare så du kan kontrollera dem.
  • Acceptera aldrig att logga in på din bank om du inte är helt klar över att det är ok.
  • Låter det för bra för att vara sant så är det inte sant.

Hon hänvisade även till några hemsidor som är bra:

  • Tänk-Säkert-Kampanjen som drivs av Svenska Stöldskyddsföreningen, MSB och Internetstiftelsen
  • Testa dig i Säkerhetskollen på Svenska Stöldskyddsföreningen
  • Bankernas gemensamma initiativ kallat Svårlurad

De flesta myndigheter och kändisar har verifierade konton i sociala medier vilket syns med en blå symbol efter namnet. Då kan man känna sig hyfsat trygg.

Lotta avslutade med att rekommendera ” Seniorsurfarna” och dokumentären ”Lurad på kärlek och miljoner” på SVT Play. Titta även på ”Den svenska Tinderbedragaren” på TV4/Play.

Om man har blivit utsatt för ett bedrägeri skall man alltid snarast kontakta banken då de ev kan stoppa transaktion. Och gör alltid en polisanmälan så de ser vad som händer i omvärlden och få bort mörkertalet, då många brott inte anmäls. Dessutom betraktas många bedrägerier som penningtvätt och ligger då bakom handel med narkotika, vapen och människor. Det är också en källa till finansiering av terrorbrott.

Vi tackar för ett engagerat föredrag och alla de goda råden vi fick.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB