Ingemar Zachrisson och I Skuggan av ett krig
november 28, 2024 16:11:12På dagens Idrottscafé var den trogne gästen Ingemar Zachrisson vår gästföreläsare. Vid ett tillfälle för några år sedan träffades gamla grannar i Hemsjö och berättade om sina upplevelser under krigsåren. Ingemar hade så mycket att berätta så han skrev ned sina erfarenheter i ett häfte som han kallade I Skuggan av ett Krig. Denna trycktes sedan upp i ett antal exemplar. Utifrån denna skrift samtalade Ingemar och Tommy Grapenholm om hur det var under krigsåren.
Ingemar kommer från föräldragården Müsten i Hemsjö, i folkmun kallad Môsta. Föräldrarna hade 9 barn men Ingemar upplevde bara 6 syskon. Där levde de helt självförsörjande på jordbruket. I Hemsjö fanns på den tiden ett 40-tal mjölkgårdar där varje gård hade 5-6 mjölkkor. De hade även en stor bärodling med leverans av 200 kg bär till olika affärer.
I trakten tillverkades även, särskilt vintertid, korgarbeten. Speciellt behövde SJ kolkorgar så då blev det korgarbete i stort sett hela året. Materialet till korgarna, främst enebuskar, tog slut successivt så då fick de söka sig långt bort för att få tillräckligt med enebuskar. En hel del personer jobbade även på textilindustrin i Tollered.
1939 spred sig dock oron då andra världskriget startade. Ingemar kom speciellt ihåg mörkläggningen i fönstren med svarta rullgardiner samt det första flygplanet. Det blev även en viss evakuering från Göteborg till bygden på grund av risken för bombning av Göteborg. Müsten fick ta emot 3 familjer med många barn så vid vissa tillfällen bodde ett 20-tal personer på gården som de då skulle försörja. Familjerna flyttade dock tillbaka till Göteborg inom ett par år. Ingemar berättade även om gengasdrift av bilar samt luftvärnets stora strålkastare samt uppsättningen av spärrballonger för att försvåra bombningar.
Ingemars pappa var blockledare under kriget med uppgift att registrera antal personer i bygden med tanke på eventuell krigstjänstgöring. Mänga fäder i Hemsjö var givetvis ute i beredskap över hela Sverige och då även flera år efter krigets slut. Även hästar mönstrade på under kriget. På kyrkbacken i Hemsjö mönstrade även Müstens hästar men Rex var troligen för gammal för tjänstgöring som kanondragare. Det krävdes 6 hästar för att dra en kanon.
Det kom även en hel del finska barn till Hemsjö. I första rundan kom 10000 barn under finska vinterkriget men under åren 1942-1944 kom hela 60000 barn till Sverige. Av dessa flyttade de flesta tillbaka till Finland men 7000 blev kvar i Sverige.
Trots kriget levde man på gården ett normalt liv trots hotet. Man kan jämföra med det som sker nu i Ukraina. Den fråga man ställer sig är om vi har en tillräckligt stark beredskap. Det är väl det man nu försöker säkerställa genom MSB och militära upprustningen samt självförsörjningsgraden som idag ligger på en alldeles för låg nivå.
Vi tackar Ingemar Zachrisson för en intressant inblick i livet under krigsåren på Müsten och även Tommy Grapenholm för hans fina ledning av samtalet.