Världsorienteraren Calle Johansson på Idrottskaféet
april 24, 2024 16:04:34Vi hade förmånen att få lyssna till orienteraren Calle Johansson den 11 april på Idrottscaféet. Calle är en av de större orienterarna inom OK Skogshjortarna. Calle är född och uppvuxen i Fly och gick Sätila Lantbruksskola. Under militärtjänsten blev det mycket orientering inte minst på grund av att Lennart Skoglund då var ett av de högre befälen på I15. Calle värvades till Trollhättans orienteringsklubb 1965 och fick där jobb på Flygmotor som flygmekaniker. Men 1969 flyttade han tillbaka till Alingsås. KFUM ordnade en nybörjarorientering i Fly och där blev han fast. Han testade också på banlöpning genom Pelle Björkmans försorg. Pelle saknade långdistanslöpare i en div2-tävling i friidrott på Mjörnvallen och i Lysekil. Så Calle ställde upp på 5000 och 10000 meter. Han vann båda.
Under hans karriär infördes heltäckta byxor då gulsot blev ett problem. Vid en tävling i Tyskland var det mycket björnbärssnår och det var bad i bassäng. Detta medförde att han drog på sig gulsot 1962-1963 och fick inte springa på 15 månader. Han löste detta genom att tävla i annat namn.
Calle har sprungit orientering med alla olika stämplingstekniker dvs bemannade, stiftklämma och nu ett elektroniskt personligt tag. Nattorienteringar genomfördes med fotogenlampa och reflexstav på stämplingsplatsen.
Calle har är nu en av Sveriges främsta veteran-orienterare. Under hela sin karriär har han genomfört 2850 tävlingar, sprungit i alla världsdelar och i 50-60 länder. Han har deltagit i alla SM och i 7 VM. Han vann 5-dagars 2014. Han deltog även i 5-dagars i Sydafrika med start ute i skogen. På väg dit passerade de 4 giraffer, en mäktig upplevelse. Han har deltagit i 20 st 10-mila. Förr var det rena klubblag men numera värvar man in minst 10 elitorienterare från andra klubbar.
I augusti 1968 var det tävlingar i Tjeckoslovakien. De kom till Prag 19 augusti för att under natten bli väckta av de ryska invasions-stridsvagnarna, som de såg alldeles utanför hotellet. De lyckades ta sig ur Prag och vidare in i Schweiz.
Vid OS i Montreal 1968 var orientering en 5-dagars demonstrationstävling med chans att komma in i OS-programmet. Nu lyckades inte detta då det betraktades som en militär idrott. Men han såg Bernt Johansson vinna 18-milen på cykel och Anders Gärderuds världsrekord på 3000 m hinder.
Calles största upplevelse var den HöstÖstResa som han fick delta i rund Lilla Sjön (Svarta Havet). Den innefattade 1200 mil resa och en mängd tävlingar i länder som inte hade så många orienterare, bl a den första och enda tävlingen i Iran. De gjorde en karta runt en liten stad och tävlade med den.
Calle deltog i Veteran-VM i Brasilien och vann båda kvalen varvid han fick springa finalerna. I Sprint-loppet glömde han stämpla en kontroll och blev diskad. I Långdistansen fick Calle en dålig sista stämpling och förlorade segern med en sekund.
Numera har OK Skogshjortarna veteranträning tisdag, torsdag och lördag på Hjortgården. I Göteborgsdistriktet är det veteran-tävlingar varje torsdag. Och där är Calle med givetvis. Vid tävlingar idag är seniorer 50-57 de största klasserna, men de yngre börjar ta över igen. Öjatrampen var tidigare en av de största tävlingarna med 3000 deltager men numera är det ca 1000, varav Skogshjortarna deltog med 100 st varav 70 ungdomar.
Hjortsöndagen var på 70-talet 2000 deltagare med men nu senast 700 deltagare.
Calle var känd för att forsa fram i skogen. Det myntades ett uttryck att ”Calle väjer inte för träd under 4 tum”.
Tack Calle för en otroligt intressant föreläsning där de flesta utryckte ”det hade vi ingen aning om”.