Anders ”Abbe” Albertsson på Idrottscaféet

oktober 12, 2023 15:10:37 Sven-Göran Olsson

Efter ett några års sejour på RF-SISU som regionchef har Abbe nu landat i BK Häcken som Evenemangschef. Han tog över efter Dennis Anderssons många år som ansvarig för Gothia Cup. Abbes uppgift i BK Häcken är att utveckla befintliga evenemang som Gothia Cup men även skapa nya evenemang vilket man är på god väg att genomföra.

BK Häcken startade som klubb 1940 och var då framför allt en proletärernas klubb med främst personer från SKF, Volvo och Varven. Klubben skulle egentligen hetat Kick men det var upptaget så man tog namnet Häcken då det fanns en häck vid fotbollsplanen. Ekonomin var knackig i många år varför man i entreprenörskap drev andra företag. Bl a ägde man tillsammans med Nationalteatern Pustervikskällaren. Föreningen präglades länge av denna entreprenörsanda då många medlemmar i föreningen var typiska entreprenörer. BK Häcken gick till Allsvenskan först 2008 men det stora lyfter kom några år senare.

Ytterligare en milstolpe kom när Häcken tog över Kopparberg FC Och resultatet ser vi idag. Målet är att det skall vara lika förutsättningar mellan dam- och herrfotbollen vilket bl a yttrat sig i deras träningsarena på BK Häckens Academy som har lika stora utrymmen för dam och herr.

Gothia Cup startades ihop med Gais men gick knackigt i början. De startade bl a en resebyrå också. Häcken och Gais gick isär varvid Gais fortsatte med resebyrån och Häcken tog över Gothia Cup. Resultatet av detta vet vi idag. Cuppen växte betydligt snabbare än klubben men idag är det ganska jämlikt. Omsättningen för Gothia Cup 2023 var 470 milj kr. För att säkerställa evenemangets fortlevnad ser man till att fondera medel för ett verksamhetsår. Detta säkrade upp Gothia Cup under pandemin.

Dennis Anderssons filosofi för Gothia Cup var att ”Öka förståelsen mellan olika nationaliteter och kulturer. Vinst får aldrig bli viktigare än detta”. Gothia Cup har i den andan därför även startat akademier och skolor i utlandet främst i Afrika.

Senaste Gothia Cup utnyttjade 21 000 sängplatser i olika skolor och lokaler, vilket var rekord. För att nå dit räcker givetvis inte de lokala skolorna till varför man numera sökt sig utanför Göteborg och då bl a till Alingsås. BK Häcken väldigt tacksamma för att Alingsås Kommun och föreningar ställt upp på det sätt de gjort.

BK Häcken Evenemang utgörs till största delen av Gothia Cup givetvis men man arrangerar även Gothia Innebandycup under trettondagshelgen. Dessutom ingår numera handbollsturneringen Partille Cup. Man har även testat Gothia Cup Kongo och Gothia Cup Kina med inte så framgångsrikt resultat. Nämnas bör även Gothia Corps Festival samt Gothia Cup Foundation som driver bl a vattenprojekt i Nepal.

Tack Abbe för en perfekt dagsrapport om Gothia Cup och BK Häcken.

 

Alingsås Bibliotek

  

Sparbanksstiftelsen

Svealund Bygg AB